o muffinkach...i nie tylko

Zupy

czwartek, 17 listopada 2011

Na zakończenie akcji  Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl proponuję regionalną zupę z rzeszowszczyzny o intrygującej nazwie ożeniaczka.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Doliny Strugu".

Ożeniaczka.

Składniki:

* 2 litry rosołu,

* 5-6 ziemniaków,

* 1 marchewka,

* 1 pietruszka,

* 1 cebula,

* 5 ząbków czosnku.

Przygotowanie:

Ziemniaki, warzywa i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zalać rosołem, gotować razem. Gdy ziemniaki będa lekko miękkie, dodać skubane kluseczki zrobione z ciasta jak na pierogi (najlepiej wykorzystać resztę ciasta). Zagotować, dodać pieprz, sól, roztarty czosnek i -ewentualnie-skwarki ze słoniny.

Smacznego :)

wtorek, 16 marca 2010

Tej wiosny staram się trochę zróżnicować swoją dietę i na nowo odkrywam niektóre warzywa. W tym tygodniu wybrałam pory, które wykorzystałam już do flamiche, a dziś - do smakowitej zupy- krem z porów i ziemniaków. Przygotowanie tej zupy nie wymaga zbyt dużego wysiłku, ani zbyt wiele czasu - właściwie wszystko się robi "samo" - poza pokrojeniem porów i ziemniaków. Jeżli ktos nie lubi zbyt dużych kawałków warzyw w zupie - polecam pokroić pory na mniejsze kawałki niż plasterki - ewentualnie zmiksować zupę blenderem.


Przepis podpatrzyłam u Moniki, która z kolei znalazła go u Liski :)

Składniki:


*300 g porów (tylko biała część), pokrojone w plasterki (dałam mniej i dałam trochę zielonego)
*2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
*4 łyżki masła
*1 łyżeczka suszonego tymianku (dałam pół łyżeczki)
*dowolne swieże zioła: lubię tu szczególnie tymianek, bazylię, odrobinę świeżej mięty *czy majeranek (u mnie tymianek)
*wywar jarzynowy (ugotowałam dzień wcześniej)
*1-2 łyżki gestego jogurtu naturalnego lub śmietany (nie dałam)

Przygotowanie:

W garnuszku roztapiam masło, dodaję ziemniaki, podsmażam 5 minut, dodaję pory. Duszę tak długo, aż warzywa nieco zmiękną, ok. 10-12 minut.
Dodaję zioła suszone, wywar. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień do minimum i gotuję 40-50 minut.
Po ugotowaniu doprawiam solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
Wlewam do miseczek, podaję z jogurtem i świeżym chlebem.

Smacznego:)

poniedziałek, 01 marca 2010

Wypatrzona u Majanki. Przepis zapisałam od razu do pliku "zrobić w najbliższym czasie"... i nie zawiodłam się, bo zupa jest przepyszna. Recepturę lekko zmodyfikowałam, a samą zupę podałam z chrupiącymi grzankami. Przepis podaję za Majanką z moimi zmianami  w nawiasie.

Paulinka, tą wegetariańską zupę polecam szczególnie Tobie :)

Składniki:

  • 250g ciecierzycy (dałam ciecierzycę z puszki)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju (dałam oliwę)
  • 3/4 litra bulionu z warzyw (ugotowałam bulion z warzyw jak na wegetariański rosół)
  • świeża mięta (nie dałam, bo nie pasowała mi do tej zupy, dodałam natkę pietruszki)
  • 2 twarde pomidory (nie dałam, bo w sklepie o tej porze roku są tylko pędzone, dodałam pomidorki, które przygotowałam w lecie do słoika)
  • sól
  • czarny pieprz (dałam świeżo mielony)

 

Wykonanie:

Cieciorkę namoczyć na noc w 1/2 litra zimnej wody. Następnego dnia cieciorkę zagotować wraz z wodą, w której była moczona. Następnie nakryć garnek pokrywką i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 1 godzinę (ten etap pominęłam). Na koniec całość zmiksować (zmiksowałam blenderem).

Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę oraz czosnek.

Wlać wywar i włożyć zmiksowaną cieciorkę. Całość gotować na małym płomieniu przynajmniej przez 30 minut.

Miętę umyć, otrzepać z wody i grubo posiekać (ja dałam zieloną pietruszkę). Pomidory umyć, wykroić z nich ogonki, a owoce pokroić w grubą kostkę. Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną miętą oraz pomidorami.

Smacznego :)

* Przepis dodaję do akcji Obiady młodej mamy, Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk oraz Rozgrzewacze.

poniedziałek, 29 czerwca 2009

Sezon kalarepkowy w pełni. Zupa z kalarepką smakuje wspaniale nawet w upalne dni. Polecam :)

Składniki:

  • 2-3 kalarepki,
  • 1 marchewka,
  • 4 ziemniaczki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1/2 cebuli,
  • świeży koperek,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 1 litr bulionu warzywnego

Kalarepki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną drobno cebulkę i kalarepkę, podsmażyć przez 2 minuty. Oprószyć mąką pszenną i smażyć jeszcze przez chwilę. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Do gotującego się bulionu warzywnego wrzucić marchewkę i ziemniaczki i chwilę gotować, następnie dodać kalarepkę. Gotować, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową. Można zabielić śmietaną.

Podawać z koperkiem i jajkiem na twardo.

Smacznego :)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Durszlak.pl