o muffinkach...i nie tylko

Serniki

wtorek, 05 stycznia 2010

Przeglądałam przepisy na serniki i nie mogłam się na żaden zdecydować. W końcu wpadłam na pomysł stworzenia własnej wersji, w której będzie dokładnie to, na co mam dziś ochotę. Oczywiście czekoladowy spód, czekoladowa kratka i maliny, które czekają w zamrażarce. Do tego masa serowa przygotowana wg przepisu na sernik królewski, który znajdziecie tutaj. Powiem jedno: mniam :)


Sernik przygotowałam z myślą o mojej kuzynce Paulince, która ma dziś urodziny :)

Paulinka, wprawdzie mieszkasz daleko, ale... serniczek na Ciebie czeka i może kiedyś uda się nam spędzić razem Twoje urodziny. Wszystkiego najlepszego w tym szczególnym roku :)

 

Składniki na ciasto ( proporcje na tortownicę o średnicy 24-26 cm):

  • 25 dkg mąki

  • 10 dkg masła

  • 10 dkg cukru pudru

  • 1/2 łyżki smalcu (pominęłam)

  • 1 jajko

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę serową:

  • 1 kg półtłustego twarogu (ja używam zmielonego)

  • 5 jajek

  • 10 dkg  masła

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

  • 25 g budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku budyniowego)

  • mrożone maliny


Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.

Twaróg zmiksować z pozostałymi składnikami,  pod koniec delikatnie wymieszać z pianą z ubitych białek.

Jedną połowę zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę na tarce, wyłożyć masę serową, na wierzch masy delikatnie powtykać mrożone maliny w odległości ok. 1 cm od siebie. Na wierzchu ułożyć kratkę z ruloników uformowanych z reszty ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka (piekłam dłużej, około 1h 30 min).

 

Smacznego :)

piątek, 18 grudnia 2009

Przepis podstawowy znalazłam na blogu Liski. Zmodyfikowałam go troszeczkę, dostosowałam do potrzeby chwili  i ogromnej chęci zjedzenia jednocześnie sernika, makowca i czegoś z owocami :)  

Składniki na spód:

  • 125 g cukru pudru,
  • 250 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na masę serową:

  • 400 g masy serowej,
  • 80 g cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 200 g gotowej masy makowej,
  • 1 szklanka mrożonych malin

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na jedną godzinę.

 Utrzeć wszystkie składniki masy serowej.

Opcja sernik: 

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem, na spód wyłożyć prawie całe ciasto zostawiając trochę do ozdoby na wierzch. Ciasto nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C i podpiec spód przez ok. 10 minut.

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, wylać na spód masę serową, na wierzch wyłożyć mak ( ja zrobiłam tzw. wysepki), następnie między wysepkami ułożyć zamrożone maliny. Na wierzchu ułożyć ciasto - np. kratkę. Sernik wygląda ładniej kiedy ciasto na wierzchu nie zakrywa całej masy makowej i malin. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 40 - 50 minut - w zależności od wielkości foremki.

Po upieczeniu studzić w uchylonym i wyłączonym piekarniku. Kroić ostudzony.

 Opcja babeczki:

Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki wielkości babeczek. Wyłożyć ciastem foremki, ciasto nakłuć widelcem i podpiec. Babeczki podpiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez ok. 5 minut.

Na podpieczone babeczki wyłożyć masę serową, mak i maliny. Na wierzchu ułożyć kratkę. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 - 30 minut.

Po upieczeniu studzić babeczki w uchylonym i wyłączonym piekarniku. Można też zjeść na gorąco i takie są najlepsze :)

 

 

Smacznego :)

niedziela, 19 lipca 2009

Inspiracją był upieczony przez Margot (www. kuchniaalicji.blogspot.com) Cheesecake z czereśniami. Przepis zmodyfikowałam - i poniżej przedstawiam efekt. Powstał pyszny sernik, nieco płaski z braku mniejszej tortownicy, moja ma 25 cm średnicy. Trwa spór, czy lepszy jest zaraz po upieczeniu czy też na drugi dzień :) Polecam.

Składniki na ciasto:

  • 12,5 dkg mąki

  • 5 dkg masła

  • 5 dkg cukru pudru

  • 1/4 łyżki smalcu (pominęłam)

  • 1 małe jajko

  • 1 łyżka gęstej śmietany

  • 3/4 łyżki gorzkiego kakao

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1/2 kg półtłustego twarogu (ja używam zmielonego)

  • 2 jajka

  • 9 dkg cukru

  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 100 ml śmietany kremówki 30 %


Składniki na masę czereśniowo - wiśniową:

  • 100 g czereśni

  • 100 g wiśni

  • 50 g cukru

Wypestkowane wiśnie i czereśnie zagotować z cukrem w małym rondlu. U mnie próba ugotowania ich do miękkości się nie powiodła więc zmiksowałam je blenderem i ostudziłam.

Ciasto czekoladowe zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.

Twaróg zmiksować z pozostałymi składnikami.

Jedną połowę zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę na tarce, wyłożyć połowę masę serowej. Na masę serową (dość płynną) wyłożyłam łyżeczką do herbaty łatki z masy czereśniowo-wiśniowej. Nie widzę możliwości rozsmarowania jej, bo jest gęstsza niż masa serowa:) Na wierzch wylać drugą połowę masy serowej i na nią zetrzeć drugą połowę ciasta czekoladowego.

Piec około 45 minut w temperaturze 160ºC, nastepnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto jeszcze na pół godziny.

Smacznego :)

A teraz PIF-PAF, zostałam ustrzelona przez Ptasię (www.cosniecos.blox.pl),Bryssskę (www.magicznakuchnia.blox.pl) i -chyba-Dziwnograja (www.peginthejar.blogspot.com).

 

Na początek przytaczam zasady zabawy:

  1. Należy podać linka do osoby, która nas ustrzeliła
  2. Zacytować na swoim blogu reguły zabawy
  3. Wpisać 6 nieważnych, śmiesznych rzeczy na swój temat
  4. "Strzelić" następnych 6 osób
  5. Uprzedzić ww. osoby pisząc post na ich blogu

 

Oto 6 ciekawostek o Muffingirl:

1. Jak już wiecie z wpisu w Weekendowej Piekarni jestem Podkarpatką, a konkretnie rzeszowianką :)

2. Uwielbiam ruskie pierogi.  Jest to danie, które zjem zawsze, niezależnie od tego, czy jestem głodna czy nie :-)

3. Marzę o wyjeździe na Daleki Wschód.

4. W nielicznych wolnych chwilach (córeczka, dom, praca) czytam wciąż od nowa "Jeżycjadę".

5. Uwielbiam filmy z motywem tańca, nigdy mi się nie znudzą.

6. Nigdy nie udało mi się tzw. "ciasto ucierane" np.  marchewkowe,  zepsułam też pankejki :-(

 

A co do trafienia dalszych 6 osób, to czy ktoś jeszcze został ?

sobota, 20 czerwca 2009

Kolejny przepis Dorotus z blogu Moje wypieki -  lekko zmodyfikowany.

Sernik zrobiłam w tortownicy o średnicy 26 cm i na taką tortownicę podaję proporcje.

Sernik przygotowany na specjalne życzenie Hani :)

Składniki na ciasto:

  • 25 dkg mąki

  • 10 dkg masła

  • 10 dkg cukru pudru

  • 1/2 łyżki smalcu (pominęłam)

  • 1 jajko

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg półtłustego twarogu (ja używam zmielonego)

  • 5 jajek

  • 18 dkg  masła

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

  • 25 g budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku budyniowego)

  • bakalie- ja dałam rodzynki i skórkę pomarańczową


Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.

Twaróg zmiksować z pozostałymi składnikami,  pod koniec delikatnie wymieszać z pianą z ubitych białek.

Jedną połowę zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę na tarce, wyłożyć masę serową, na nią zetrzeć drugą połowę ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka (piekłam dłużej, około 1h 30 min).

 


Smacznego :)

 
1 , 2
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Durszlak.pl