o muffinkach...i nie tylko

Pierniki itp.

niedziela, 16 października 2011

Po raz kolejny dołączam do Światowego Dnia Chleba (World Bread Day). Tym razem postanowiłam przygotować coś na słodko. Oto pyszny, korzenny chlebek ze śliwkami i gruszkami oraz chrupiącymi płatkami gryczanymi. Polecam :)

Przepis znaleziony u Truskawkowej Ani.

 

Chlebek gryczany gruszkowo-śliwkowy

Składniki:

* 3 duże jajka

* 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
* 2/3 mąki razowej
* 3/4 szklanki oleju
* 1/2 szklanki płatków gryczanych
* 1/2 szklanki brązowego cukru
* 1/4 szklanki zwykłego cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* 1,5 łyzeczki mielonego imbiru
* 1 łyżeczka mielonego cynamonu
* 1/4 łyżeczki soli
* 1 szklanka obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę gruszek
* 1 szklanka wypestkowanych, pokrojonych śliwek
* 1/3 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych fig

Przygotowanie:

Jajka roztrzepuję z olejem. W dużej misce mieszam składniki suche - mąkę, płatki gryczane, sól cukier biały i brązowy, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Jajka z olejem wlewam do składników suchych i mieszam wszystko drewanianą łyżką. Dodaję skórkę śliwki, gruszki i figi. Mieszam (ciasto będzie dość gęste) i przekładam do wysmarowanej tłuszczem dużej keksówki.

Piekę około 1 h i 15 min., do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


środa, 25 listopada 2009

Korzenny tydzień zorganizowany przez Ptasię postanowiłam uczcić  najbardziej korzennym ciastem  - piernikiem.

Dziś proponuję piernik przygotowany wg przepisu Komarki (z moimi małymi zmianami).

Składniki:

  • 35 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg owoców kandyzowanych (dałam połowę żurawiny i połowę suszonych śliwek)
  • 10 dkg posiekanych orzechów
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników (korzeni)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszeku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka mleka
  • 15 dkg masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • od siebie dodałam 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 1 łyżeczkę gorzkiego kakao

Mieszamy najpierw suche składniki (mąkę, cukier, przyprawy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, bakalie). Miód rozpuszczamy z masłem i studzimy. Jajka lekko ubijamy, dodajemy mleko. Składniki płynne wlewamy do suchych i całość dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę, wygładzamy, i wkładamy do pieca nagrzanego do około 180 stopni na około godzinę. Po upieczeniu polewamy ciasto lukrem, bądź roztopioną czekoladą.

Ja dodatkowo przekrajam piernik na pół i smaruję powidłem śliwkowym bez cukru :)

Smacznego :)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Durszlak.pl