o muffinkach...i nie tylko

Śniadankowo

środa, 13 stycznia 2010

Bardzo spodobała mi się sobotnia opowieść Ani o śniadaniach. Dlatego dziś pokażę Wam moje ulubione śniadanie, a przy okazji przepyszne i chrupiące bułeczki graham przygotowane według przepisu Gosi z blogu Moje ekspresje kulinarne.

Składniki:

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki " graham"
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 4 łyżki letniego mleka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu

Wodę mieszamy z drożdżami, miodem i mąką pszenną, do czasu aż składniki dokładnie się połączą. Miseczkę przykrywamy i odstawiamy na 45 minut. W tym czasie mikstura powinna nam się spienić.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kolejno miksturę drożdżową, sól, oliwę i mleko. Wszystko razem mieszamy, ma powstać zwarte, odchodzące od ścianek ciasto. W razie potrzeby należy dodać kilka łyżek wody (ja dodałam nawet więcej, żeby ciasto było luźniejsze, bo twarde ciasto nie wyrośnie dobrze). Następnie przekładamy do czystej, lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia (albo trochę dłużej).

Ciasto dzielimy na 8 części, każdą formujemy w zgrabną bułeczkę i układamy na  blaszce do ponownego wyrośnięcia na godzinę. W między czasie nagrzewamy piekarnik wraz z kamieniem ( jeśli nie posiadacie kamienia można równie dobrze nagrzać zwykłą blaszkę, wystarczy włożyć na około 10 minut do piekarnika) Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu 5 łyżkami wody wymieszanymi z 1/2 łyżeczką soli. Nacinamy ostrym nożem ( ja nie nacinałam) i układamy na rozgrzanym kamieniu. Pieczemy w temperaturze 190 *C przez około 15 minut. Studzić na kratce.

*Grahamki dołączam do akcji Potrawy zdrowe i dietetyczne zorganizowanej przez Ninę.

Smacznego :)

sobota, 30 maja 2009

Śniadanko dedykuję Hani i Gosi oraz wszystkim mamom niejadków.

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek
  • gożdziki w całości
  • pieprz w ziarenkach
  • listki bukszpanu
  • coś, co myszki lubią na śniadanie (np. ser żółty)

 

Smacznego :)

środa, 20 maja 2009

Zwykły twarożek ukryty w kolorowych kulkach. Idealny na wiosenne śniadanko ze świeżymi ziołami lub nowalijkami.

  

Składniki:

  • twaróg  tłusty
  • dowolne przyprawy np. papryka, pieprz, bazylia,
  • świeże zioła np. tymianek
  • oliwki

Przygotowanie:

  • wersja pierwsza:

Twaróg zmielić lub rozgnieść widelcem i uforować kulki. Kulki obtoczyć w ulubionych przyprawach lub ziołach.

  • wersja druga:

Twaróg zmielić lub rozgnieść widelcem. Masę podzielić na kilka części. Do jednej dodać np. posiekaną pietruszkę, do drugiej posiekaną drobno świeżą paprykę lub oliwki itp.

 

Smacznego :)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Durszlak.pl