o muffinkach...i nie tylko

Obiadowo

wtorek, 01 marca 2011

Czy pierwszy marca to już wiosna ?

Optymista na pewno powie, że zdecydowanie tak.

Pesymista, że do wiosny jeszcze trzy tygodnie.

Przyroda ...wie swoje. Na niedzielnym spacerze zobaczyłam zamarznięte bazie.

 

Tak, czy tak - pierwszego marca jest dużo bliżej do wiosny niż dwudziestego ósmego lutego :) A na razie szukam zieleni ... na talerzu.

TAJSKIE KULECZKI

Przepis pochodzi z niezawodnej strony Truskawkowej Ani.

Składniki:
400 g białej ryby (u mnie mintaj)
3 posiekane dymki
2 jajka
łyżka utartej skórki limonki
1 łyżka sosu rybnego
1 utarty ząbek czosnku
mąka ziemniaczana

Dymkę drobno siekam. Rybę mielę w maszynce. Mieszam rybę z dymką, jajkami, czosnkiem, sosem rybnym i ze skórką z limonki. Następnie solę masę. Potem zagęszczam masę mąką (daję ok. 3 płaskie łyżki mąki) i formuję małe kuleczki. Smażę na złoto z obu stron.
Podaję z sosem do maczania i ryżem.

SOS DO KULECZEK:

sok z 1 limonki
5 łyżek sosu sojowego
½ suszonego chili (pokruszonego)
ok. 1 cm korzenia imbiru
szczypiorek
ok. 2 łyżki brązowego cukru

Szczypiorek b. drobno siekam, imbir ucieram na drobnej tarce. Wszystkie składniki sosu mieszam z ok. ¼ szklanki ciepłej wody.

SPOSÓB DZIAŁANIA:

Na stole są trzy miseczki. W jednej kulki, w drugiej ryż, w trzeciej sos. Maczacie kulki w sosie, przegryzacie ryżem. Miło je się to wszystko pałeczkami, ale niektórzy nie mają do tego cierpliwości. W każdym razie, bardzo Wam to polecam, bo rzecz jest pyszna i wielce wiosenna.


Smacznego :)


czwartek, 04 listopada 2010

Ciekawa i smaczna alternatywa dla pierogów ruskich. Przepis na farsz pochodzi z książki "Kuchnia Doliny Strugu"  zawierającej przepisy na dania rdzennie podkarpackie. Celem wydania tej książki było zachowanie od zapomnienia przepisów, potraw mających swoje korzenie w tym regionie i wywodzących się jeszcze z czasów galicyjskich.

Pierogi chłopskie są moją kolejną propozycją w ramach akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku, zorganizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl.

 

Składniki na ciasto:

  • 30 dkg mąki,

  • 1 jajko,

  • 1 łyżka oleju lub oliwy,

  • pół łyżeczki soli,

  • ciepła woda (około 1/2 szklanki)

Składniki na farsz (ja robię 1/3 porcji na ciasto z 30 dkg mąki):

  • 1 kg ziemniaków,
  • 30 dkg kiełbasy wiejskiej,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,

Ziemniaki ugotować i ostudzić, przepuścic przez maszynkę. Kiełbasę i cebulę pokroić w kawałki, podsmażyć i przepuścić przez maszynkę. Całość wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie.

Smacznego :)

niedziela, 17 października 2010

Pomysł na nadzienie żurawinowe powstał przypadkiem. Ze zdziwieniem przeczytałam w moim kalendarzu o kanadyjskim Święcie Dziękczynienia, które w tym roku przypadło właśnie na 11 października. Od razu przypomniał mi się mój ulubiony "Domek na prerii" i ...indyk nadziewany żurawiną. Dzisiejszy obiad będzie wprawdzie bez indyka, ale za to z żurawiną i na różowo.

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu bez kości
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki mąki
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 szklanka wody
  • oliwa
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta zmielonych goździków
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Suszoną żurawinę namoczyć w gorącej, przegotowanej wodzie. Po 10 minutach żurawinę odsączyć, przyprawić gałką muszkatołową, goździkami i odrobiną cukru.

Kotlety rozbić tłuczkiem i posypać przyprawami. Na każdy kawałek ułożyć łyżkę nadzienia z żurawiny. Mięso zawinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Zwinięte roladki obtoczyć w mące. Roladki obsmażyć na patelni na oliwie. Do podsmażonego mięsa dolać szklankę wody doprawionej cytryną (można dodać odrobinę cukru - w zależności od tego, czy żurawina jest bardziej czy mniej słodka). Dusić na wolnym ogniu około pół godziny.

Polecam :)

wtorek, 09 marca 2010

Przepis prosto z Grabiny :) Dawno nie jedliśmy tak doskonałego, soczystego i delikatnego kurczaka. Przepis daje też możliwość poeksperymentowania z ulubionymi przyprawami, oprócz soli i pieprzu można dodać odrobinę papryki lub suszonych pomidorów, albo dowolne zioła. Co ważne u progu wiosny, jest to kurczak absolutnie beztłuszczowy...

Jednym słowem przepis na kurczaka doskonałego :)

Przepis podaję za Moniką:

*4 piersi kurczaka
*1 duży jogurt naturalny (ja kupiłam bezcukrowy 400ml)
*opakowanie krakersów (zdecydowanie duże opakowanie)
*sól, pieprz - do smaku
*czasami dodaję do krakersów garść sezamu

Kurczaka kroję na drobne kawałki i zalewam jogurtem na ok. godzinę (może być dłużej). Dodaję nieco soli i pieprzu.

Piekarnik nagrzewam do 180 st.

Kawałki mięsa obtaczam w pokruszonych krakersach.
Piekę - do zrumienienia - ok. 25 minut. Ja piekłam na papierze do pieczenia.


Smacznego:)

 
1 , 2 , 3
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Durszlak.pl