o muffinkach...i nie tylko

Muffinki

środa, 30 marca 2011

Usłyszałam rano w radiu, że obchodzimy dziś Światowy Dzień Muffinka. Od dawna planowałam powrót do muffinkowych wypieków, a dzisiejsza wiadomość tylko przyśpieszyła odkurzanie nieco zapomnianych foremek. 
I tak- przy 20 st. C za oknem  powstały "pasiaste", marcowe muffinki. Właśnie zabieramy je na popołudniowy spacer :)

Pasiaste muffinki (przepis Majanki)

Składniki:

*280g mąki

*1 łyżka proszku do pieczenia

*szczypta soli

*115g cukru

*2 średnie jajka

*250 ml mleka

*6 łyżek oleju lub 85g masła (roztopionego i ostudzonego)

*1 łyżeczka aromatu waniliowego

*2 łyżki kakao

Przygotowanie:

W jednym naczyniu  pomieszać: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim: jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii.

Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać tylko do połączenia składników.

Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać.

Do foremek muffinkowych nakładać na zmianę - po łyżeczce ciemnego i jasnego ciasta (foremkę wypełnić najwyżej do 2/3 wysokości).Piec w temperaturze 180 st. C około 20 min. (do suchego patyczka).

Smacznego :)

sobota, 13 lutego 2010

 

Pyszne, delikatne i niezbyt słodkie muffinki. Przedwiosenne, z pierwszymi w tym roku baziami. Na zaczarowanie wiosny :)

Składniki na 16 muffinków:

  • 300 g mąki

  • 4 łyżki kakao

  • 100 g cukru
  • 2 jajka

  •  280 ml mleka

  • 70 ml oleju
  • 20 g cukru waniliowego (16 g z opakowania wystarczy)

  • 32 mrożone malinki, wiśnie z syropu, 16 mrożonych truskawek, 16 kawałków mandarynki z puszki lub cokolwiek innego owocowego

 

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych,

wymieszać do połączenia się składników (ciasto jest dość gęste).

Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 1/4 wysokości,na ciasto położyć

2 malinki lub inne owoce i ponownie nałożyć ciasto - nie więcej niż do 2/3 wysokości foremki.


Piec około 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 190ºC.

Smacznego :)

sobota, 30 stycznia 2010

Rewelacyjne :) Bardzo lekkie muffinki z delikatnym dodatkiem owoców i twarożku. W sam raz do kawy. Przepis pochodzi z blogu Gosi.

 

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 6 łyżek cukru
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 1 /2 łyżki masła ( rozpuszczonego)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 10 dag białego sera
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru (dałam 1,5 łyżki)
  • cukier waniliowy
  • + 6 większych truskawek, umytych i pokrojonych w ćwiartki (ja dałam mrożone)

Przygotowanie ciasta:

Jajko wraz z białkiem i cukrem ubijamy mikserem około 3 minuty na średnich obrotach. Kolejno dodajemy masło, mleko, olejek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy jeszcze około minuty. Powinna powstać puszysta kremowa masa. Jeśli będzie cieżka należy dodać jeszcze kilka łyżek mleka.

Przygotowanie masy serowej:

Wszystkie składniki wymieszać (ja najpierw mieszam serek z cukrem i próbuję, a potem dodaję żółtko).

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotami lub wsymarować masłem i oprószyć bułką tartą. Do każej nałożyć kolejno: łyżkę ciasta, farszu i ciasta. Na wierzch ułożyć swie ćwiartki truskawki (truskawki trzeba mocno wcisnąć, inaczej spadną z ciasta). Wierzch można powsypać odrobiną cukru, dzięki temu po upieczeniu wierzch zrobi się chupiący, a także osłodzi nieco truskawki. Piec w 180 stopniach C przez 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

wtorek, 18 sierpnia 2009

Na dobry początek sezonu śliwkowego na moim blogu :)

Składniki na 12 muffinków:

  • 1,5 szklanki mąki  (+ ewentualnie 1 łyżka)

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 jajko

  • 55 ml oleju

  • 3/4 szklanki mleka lub maślanki

  • aromat waniliowy

  • ok. 170 g śliwek

 

 

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę. W drugim

składniki mokre: jajka, mleko lub maślankę, olej, aromat waniliowy. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.Wmieszać pokrojone na kawałki śliwki.

Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Można posypać po wierzchu brązowym cukrem demerara.

 

Piec około 20 minut w 180ºC, aż się zarumienią. Można sprawdzać patyczkiem stan upieczenia.

Wyjąć z piekarnika natychmiast po upieczeniu (inaczej wyschną), jeżeli muffinki są pieczone w papilotkach, to wyjąć je też z foremki - tak, aby stygły tylko w papilotkach - najlepiej na kratce.

Smacznego :)

 
1 , 2
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Durszlak.pl