o muffinkach...i nie tylko
sobota, 24 grudnia 2011

 

Kochani,

Za oknem ciemno,
cichutko puszyste ścielą się płatki.
Niech serca się z sercem podzielą
jak wigilijnym opłatkiem.

 

Muffingirl

sobota, 10 grudnia 2011

Dziś przedstawiam Wam pierniczki przygotowane w ramach V Festiwalu Pierniczków, który w tym roku prowadzi Majana.  Przepis pochodzi z forum CinCin i jak znakomita większość znalezionych tam przepisów - jest świetny. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i świetnie się wałkuje. Gotowe pierniczki są miękkie i aromatyczne. Warto je polukrować, bo ciasto nie jest zbyt słodkie. Polecam :)

Przepis na pierniczki podaję za Nutinką z forum CinCin.

Pierniczki.

Składniki:

* 2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
* 1 jajo
* 3/4 szklanki cukru pudru
* czubata łyżka miodu
* 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2,5 dag drożdży
* 2,5 dag miękkiego masła

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.
Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie.
Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C. Ja przed włożeniem pierniczków do piekarnika smaruje je mlekiem skondensowanym niesłodzonym- dzięki temu zyskują piękny połysk.

Upieczone i wystudzone pierniczki polukrować i ozdobić bakaliami.

Smacznego :)

niedziela, 04 grudnia 2011

Do Świąt Bożego Narodzenia pozostało trzy tygodnie. To świetna pora, żeby zacząć zastanawiać się nad tegorocznym menu, ale naprawdę ostatni moment na przygotowanie piernika staropolskiego (dojrzewającego). Ja przygotowałam moje ciasto w zeszłą niedzielę wg przepisu Tatter. Minimum dojrzewania ciasta to dwa tygodnie. Powinno się je upiec mniej więcej na tydzień przed Świętami, przełożyć ulubioną masą (u mnie powidło śliwkowe) i odstawić w chłodne miejsce jeszcze na kilka dni. Piernik jest rewelacyjny. Polecam :)

Przepis podaję za Tatter.

Piernik staropolski (dojrzewający).

Składniki:

* 1 kg mąki
* ½ litra miodu
* 2 szklanki cukru
* 250g smalcu lub masla
* ½ szklanki zimnego mleka
* 3 łyżeczki sody oczyszczonej
* 3 jajka
* ½ lyzeczki soli
* 4-5 lyzek przyprawy do piernika
* 1/2 szklanki posiekanych bakalii

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuscilam miód, smalec (masło) i cukier i odstawilam do wystygniecia. Miksture przelalam do miski i zaczelam stopniowo dodawac mąkę, potem jajka, na koniec sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy.

Gdy powstalo jednolite ciasto przykrylam je akruszem papieru do pieczenia, przewiazalam kuchennym sznurkiem i zostawilam na 6 tygodni w chłodnym miejscu.

Po tym czasie ciasto rozwalkowalam (przez folie) dosyc grubo i wypelnilam nim kwadratowa blache (zalezalo mi tym razem, aby piernik byl grubszy niz zwykle) i pieklam w 180 stopniach przez ok. 1 1 /2 godziny (koniecznie trzeba sprawdzac patyczkiem).



 

czwartek, 17 listopada 2011

Na zakończenie akcji  Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl proponuję regionalną zupę z rzeszowszczyzny o intrygującej nazwie ożeniaczka.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Doliny Strugu".

Ożeniaczka.

Składniki:

* 2 litry rosołu,

* 5-6 ziemniaków,

* 1 marchewka,

* 1 pietruszka,

* 1 cebula,

* 5 ząbków czosnku.

Przygotowanie:

Ziemniaki, warzywa i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zalać rosołem, gotować razem. Gdy ziemniaki będa lekko miękkie, dodać skubane kluseczki zrobione z ciasta jak na pierogi (najlepiej wykorzystać resztę ciasta). Zagotować, dodać pieprz, sól, roztarty czosnek i -ewentualnie-skwarki ze słoniny.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 42
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Durszlak.pl