o muffinkach...i nie tylko
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik staropolski (dojrzewający) - przedświątecznie.

Do Świąt Bożego Narodzenia pozostało trzy tygodnie. To świetna pora, żeby zacząć zastanawiać się nad tegorocznym menu, ale naprawdę ostatni moment na przygotowanie piernika staropolskiego (dojrzewającego). Ja przygotowałam moje ciasto w zeszłą niedzielę wg przepisu Tatter. Minimum dojrzewania ciasta to dwa tygodnie. Powinno się je upiec mniej więcej na tydzień przed Świętami, przełożyć ulubioną masą (u mnie powidło śliwkowe) i odstawić w chłodne miejsce jeszcze na kilka dni. Piernik jest rewelacyjny. Polecam :)

Przepis podaję za Tatter.

Piernik staropolski (dojrzewający).

Składniki:

* 1 kg mąki
* ½ litra miodu
* 2 szklanki cukru
* 250g smalcu lub masla
* ½ szklanki zimnego mleka
* 3 łyżeczki sody oczyszczonej
* 3 jajka
* ½ lyzeczki soli
* 4-5 lyzek przyprawy do piernika
* 1/2 szklanki posiekanych bakalii

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuscilam miód, smalec (masło) i cukier i odstawilam do wystygniecia. Miksture przelalam do miski i zaczelam stopniowo dodawac mąkę, potem jajka, na koniec sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy.

Gdy powstalo jednolite ciasto przykrylam je akruszem papieru do pieczenia, przewiazalam kuchennym sznurkiem i zostawilam na 6 tygodni w chłodnym miejscu.

Po tym czasie ciasto rozwalkowalam (przez folie) dosyc grubo i wypelnilam nim kwadratowa blache (zalezalo mi tym razem, aby piernik byl grubszy niz zwykle) i pieklam w 180 stopniach przez ok. 1 1 /2 godziny (koniecznie trzeba sprawdzac patyczkiem).



 

niedziela, 04 grudnia 2011, efi

Polecane wpisy

Komentarze
flusso
2011/12/04 11:07:00
Ja swój nastawiłam niedawno, ale robię go pierwszy raz i bardzo jestem niecierpliwa czy się uda :)
-
majanaboxing
2011/12/04 11:11:17
Mój piernik tez siedzi w spiżarni już od dobrych 3 tygodni :) Mam nadzieje,ze bedzie pyszny. W tym roku skusiłam sie na staropolski .
Pozdrawiam:)
-
trzcinowisko
2011/12/04 22:20:22
Ach...znam go i ja....lubie,lubię....ale w tym roku coś mi nie wyszło z czasem:)
-
2011/12/04 22:41:57
Podoba mi się ten przepis. U mnie nastawione, ważne żebym pamiętała aby czas upiec (czyli wcześniej)

pozdrawiam
M.
-
olciaky
2011/12/12 16:18:27
Takie staropolskie, dojrzewające są najlepsze.

Pozdrowienia
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Durszlak.pl