o muffinkach...i nie tylko
Blog > Komentarze do wpisu

Gotujemy po polsku - Ożeniaczka

Na zakończenie akcji  Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl proponuję regionalną zupę z rzeszowszczyzny o intrygującej nazwie ożeniaczka.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Doliny Strugu".

Ożeniaczka.

Składniki:

* 2 litry rosołu,

* 5-6 ziemniaków,

* 1 marchewka,

* 1 pietruszka,

* 1 cebula,

* 5 ząbków czosnku.

Przygotowanie:

Ziemniaki, warzywa i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zalać rosołem, gotować razem. Gdy ziemniaki będa lekko miękkie, dodać skubane kluseczki zrobione z ciasta jak na pierogi (najlepiej wykorzystać resztę ciasta). Zagotować, dodać pieprz, sól, roztarty czosnek i -ewentualnie-skwarki ze słoniny.

Smacznego :)

czwartek, 17 listopada 2011, efi

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , 213.134.163.*
2011/11/18 06:32:09
czyli w sumie jarzynowa ;)
-
majanaboxing
2011/11/18 06:43:18
Fajna nazwa :)))
-
majazteca
2011/11/18 07:08:33
Swietna nazwa. A zupa prosta i pyszna :)

Usciski.
-
2011/11/19 11:24:22
nazwa rewelacyjna,a zupa musi byc pyszna:) bo jest w niej czosnek:)
-
vespertinee
2011/11/23 18:58:31
PIerwszy raz słyszę tę nazwę :) Człowiek się uczy przez całe życie!
-
olciaky
2011/12/12 16:19:08
a jaka nazwa ciekawa, wiesz co Efi.. spróbowałabym jej z chęcią:)
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Durszlak.pl