o muffinkach...i nie tylko
Blog > Komentarze do wpisu

Gotujemy po polsku - Kajzerki

 

Według Wikipedii kajzerka to mała, okrągła bułeczka pszenna z charakterystycznymi nacięciami na wierzchu (tradycyjnie z czterema w Krakowie, pięcioma w Warszawie - pamiętacie to słynne teleturniejowe pytanie o kajzerki?). Ciężar około 50 gramów, może być posypana makiem lub sezamem, rzadziej innymi ziarnami.

Kajzerki przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Przepis podaję za Peterem Reinhartem - "The Bread Baker's Apprentice".  

 

Składniki:

Pâte fermentée:

  • 71 g mąki pszennej
  • 71 g mąki chlebowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 100 ml letniej wody

W dużej misce wymieszać razem mąki, sól i drożdże. Następnie dodawać powoli wodę. Wyrobić; ciasto powinno utworzyć zgrabną kule, być jędrne i elastyczne. Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po upływie godziny ciasto wyjąć na oprószoną lekko stolnicę, delikatnie złożyć w kopertę, a następnie włożyć spowrotem do miski, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc. Ciasto można trzymać w taki sposób do 3 dni w lodówce, lub w zamrażarce do 3 miesięcy.

Składniki na ciasto właściwe:

  • całe pâte fermentée
  • 282 g mąki chlebowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodu jęczmiennego
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 duże rozbełtane jajko
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 łyżek szklanki ciepłej (nie gorącej) wody

Pâte fermentée wyjąć z lodówki. Pociąć na 10 małych kawałeczków. Przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę w temperaturze pokojowej.

W dużej misce wymieszać mąkę, sól cukier i drożdże. Dodać pâte fermentée,rozbełtane jajko, oliwę i 10 łyżek wody (można ewentualnie dodać jeszcze 2 łyżki). Wymieszać.

Wyrabiać około 10 minut, dosypywać mąki w razie potrzeby. Ciasto nie powinno się kleić do rąk, ale także nie powinno być za twarde. Dużą miskę lekko nasmarować oliwą, przełożyć ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny (ja zostawiłam na 3 godziny w chłodnym miejscu).

Ciasto podzielić na 6 do 9 części ( u mnie aż 11 ). Uformować kajzerki z ruloników lub przy pomocy specjalnego przyrządu (widoczny na zdjęciu poniżej).

Blaszkę do  pieczenia wyłożyć papierem. Poukładać kajzerki, pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Bułeczki posmarować wodą i posypać makiem lub sezamem. Piec 10-15 minut .

środa, 16 listopada 2011, efi

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Kasia, *.cityconnect.pl
2011/11/16 19:58:30
Hmm, tez muszę się kiedyś skusić na upieczenie domowych bułeczek... wygladaja smakowicie
-
majazteca
2011/11/16 20:05:02
Sliczne. Jak ja dawno juz kajzerek nie jadlam... Pozwolisz, ze porwe Ci jedna buleczke ? :))

Pozdrawiam cieplo.
-
majanaboxing
2011/11/16 20:08:40
Bardzo ładne te bułeczki zrobiłaś :)) "
Pozdrowienia serdeczne :)
-
ugotujmy
2011/11/17 09:21:50
dla mnie to ciekawostka z tą ilością nacięc..:-)
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Durszlak.pl