o muffinkach...i nie tylko
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi chłopskie

Ciekawa i smaczna alternatywa dla pierogów ruskich. Przepis na farsz pochodzi z książki "Kuchnia Doliny Strugu"  zawierającej przepisy na dania rdzennie podkarpackie. Celem wydania tej książki było zachowanie od zapomnienia przepisów, potraw mających swoje korzenie w tym regionie i wywodzących się jeszcze z czasów galicyjskich.

Pierogi chłopskie są moją kolejną propozycją w ramach akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku, zorganizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl.

 

Składniki na ciasto:

  • 30 dkg mąki,

  • 1 jajko,

  • 1 łyżka oleju lub oliwy,

  • pół łyżeczki soli,

  • ciepła woda (około 1/2 szklanki)

Składniki na farsz (ja robię 1/3 porcji na ciasto z 30 dkg mąki):

  • 1 kg ziemniaków,
  • 30 dkg kiełbasy wiejskiej,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,

Ziemniaki ugotować i ostudzić, przepuścic przez maszynkę. Kiełbasę i cebulę pokroić w kawałki, podsmażyć i przepuścić przez maszynkę. Całość wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie.

Smacznego :)

czwartek, 04 listopada 2010, efi
Komentarze
2010/11/04 14:25:58
Kolejne pyszne pierozki :) Jakbym sie dorwala do takiego talerzyka z pierogami to na pewno nic by nie zostalo :))
-
2010/11/04 16:14:57
to ja wpadne jednak na te pierożki :)
-
2010/11/04 16:27:51
Moje smaki,
a wiesz Efi.. dziś u Mnie też pierożkowo.
Kruche, dyniowe królują;)
Buziaki
-
2010/11/04 16:44:50
A ja mogę wpaść?:)) Mniam:)
-
2010/11/04 22:02:54
Pierogów z kiełbasą jeszcze nie jadłam. Nazwa bardzo adekwatna :)
-
2010/11/05 20:39:38
ja jak widzę pierogi to wiem, że niezależnie jaki jest farsz - zjem ze smakiem :))
-
2011/01/03 21:22:19
fajny pomysł, zwłaszcza dla mięsożernej części rodzinki :)
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Durszlak.pl