o muffinkach...i nie tylko
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny dyniowe z rodzynkami

 

Przygotowane według przepisu Bajaderki z forum cin.cin. Muffinki są moją propozycją na Festiwal Dyni  zorganizowany przez Beę. 

Składniki:

  • 1/2 kostki rozpuszczonego masla
  •  3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki maslanki
  •  2 jajka
  • 3 łyżki melasy (dałam miód)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  2 szklanki maki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  •  1/4 łyżeczka zmielonych goździkow
  •  szczypta zmielonej galki muszkatałowej
  •  3/4 szklanki brązowego cukru
  •  3/4 szklanki rodzynków
  •  3/4 szklanki posiekanych orzechow (niekoniecznie - nie dałam)

 

Piekarnik rozgrzac do 200 st.C, foremki na muffiny posmarować masłem lub wyłozyć papierowymi papilotkami. Przesiać suche składniki do dużej miski, dodać brązowy cukier i dobrze wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Lekko przestudzone maslo wymieszac z puree dyniowym, maślanka, jajkami, melasą (miodem) i ekstraktem waniliowym, wlać do miski z suchymi skladnikami i lekko wymieszac tylko do momentu kiedy obie masy sa połączone - nie dłuzej, bo muffiny beda gumiaste i twarde.

Przełożyć mase do foremek (ja dodatkowo posypałam je kruszonką z cukru, masła, posiekanych migdałów i odrobiny cynamonu) i piec okolo 20-25 minut w temp. 190 stopni C - najlepiej sprawdzic drewnianym patyczkiem, powinien byc suchy.
Podawac ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego :)

wtorek, 27 października 2009, efi

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2009/10/27 11:10:23
Muffinki dyniowe! WOw ! Muszą być pyszne, bo wyglądają rewelacyjnie!:)))

Pozdrawiam serdecznie :)
-
konsti.apparecchiamo
2009/10/27 11:40:42
Zgadzam sie z Majana, muffinki wygladaja na bardzo smaczne. Poniewaz w skladnikach jest imbir, mam pytanie, czy bardzo go czuc? a moze mozna go dodac troche wiecej? Bo ja naleze do imbirowych maniaczek:)
Pozdrawiam.
-
efi
2009/10/27 11:54:08
Konsti imbir nie jest podstawową przyprawą w tych muffinkach, tak bardzo go nie czuć. Mocniej wyczuwalny jest cynamon :) Może zrobisz sobie imbirową kruszonke zamiast cynamonowej - wtedy bedzie BAAARDZO imbirowo. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl

Majanko nick muffingirl zobowiązuje :) Dziękuję i pozdrawiam.
-
majazteca
2009/10/27 12:00:13
Takie dyniowe muffiki to musi byc rozkosz dla podniebienia :) Tyle w nich aromatow, no i te dodatki :) Mniam, mniam!
-
cuda.wianki
2009/10/27 12:58:11
bardzo chcialam upiec dyniowe muffiny, ale mi dyni nie starczylo... chyba sie skusze na kupno nastepnej, tak piekne sa Twoje babeczki!
-
2009/10/27 13:49:25
po proszę jedną muffinę
-
2009/10/27 13:54:36
Och piękne. No i ze też nie wpadłam wcześniej na to, że melasę można miodem zastąpić
-
efi
2009/10/28 12:34:34
Margot Częstuj się :)

Kabamaiga uznałam, że miód na pewno odpowiada melasie konsystencją, a czy smakiem - to nie wiem :) ale muffinki są bardzo smaczne :)

Cuda.wianko ja też właśnie następną nabyłam, tyle jest super przepisów, że dynia zwykle okazuje się za mała :)

Majazteca dziękuję i polecam :)
-
ewelosa
2009/10/28 12:45:28
Efi muffinki jak je dawno robiłam ale Twój przepis sprawia, że koniecznie powtarzam koniecznie muszę je zrobić.

serdecznie pozdrawaim
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Durszlak.pl