o muffinkach...i nie tylko
Blog > Komentarze do wpisu

Zaproszenie do Wekendowej Piekarni #40

Długo zastanawiałam się jakie przepisy przygotować w tej edycji Wekendowej Piekarni. Zdecydowałam się na chlebek, który wspominam najlepiej, bo zawsze się udaje i był to pierwszy chleb, który w ogóle upiekłam. A druga propozycja... cóż jestem Podkarpatką i promuję lokalny specjał czyli proziaki :)

Chleb mój (wg przepisu Marty Gessler)

Składniki na 1 duży bochenek lub 2 małe (od razu się przyznam, że zawsze robię z 1/2 porcji):

  • 1 kg mąki pszennej chlebowej w tym 1 szklanka mąki żytniej lub gryczanej
  • 2 szklanki serwatki lub zsiadłego mleka (można zastąpić kefirem)
  • 1 łyżka soli
  • szczypta cukru
  • 100 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • kminek, siemię lniane, pestki słonecznika
  • ja dodaję garść drobno pokrojonych oliwek

Mąkę przesiać. Wlać wrzące słodkie mleko, podgrzane kwaśne mleko, ciepłą oliwę i ziarna. Rozgnieść drożdże ze szczyptą cukru, dodać do ciasta i wyrabiać. Tajemnica dobrego chleba tkwi w tym, że musi dwukrotnie wyrosnąć. Dlatego po pierwszym wyrośnięciu musimy ciasto jeszcze raz "poruszyć".  Potem maczając ręce w ciepłej oliwie, formować chleb, jak się chce i w czym się chce  (u mnie 2 keksówki). Bochenek posmarować białkiem, posypać kminkiem. Piec około 30 minut w temp. 220 stopni C. Uchylić piekarnik, wysunąć nieco formę i skropić chleb wodą, wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupiąca. Piekc jeszcze kilka minut. 

 

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki na chleb umieścić w pojemniku do pieczenia chleba, wg instrukcji Waszej maszyny: najpierw płyny, potem produkty sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough' i pozostawić do wyrośnięcia. Potem wyjąć i postępować według powyższego przepisu, zaczynając od słów  "Potem .."

 

 

Podkarpackie proziaki

Nazwa "proziaki" pochodzi od słowa "proza" czyli soda. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Doliny Strugu" zawierającej przepisy właśnie z tego regionu. Celem wydania tej książki było zachowanie od zapomnienia przepisów, potraw mających swoje korzenie w tym regionie i wywodzących się jeszcze z czasów galicyjskich.

Od siebie dodam, że proziaki najlepsze są na ciepło z masełkiem zwykłym lub czosnkowym, smalcem albo świeżym twarożkiem. Tak też najczęściej są podawane w restauracjach jako starter przed głównym posiłkiem. Mają specyficzny smak wywołany użyciem sody. Bardzo dobrze się przechowują i znoszą podgrzewanie - np. w tosterze.

Przepis podaję tak jak w książce ( z podanych proporcji wyjdzie około 40 proziaków, ja zwykle przygotowuje je z 1/3 lub 1/2 porcji):

Składniki:

  • 1 kg mąki,

  • 1 i 1/2 łyżeczki sody,

  • 1/2 litra kwaśnego mleka,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 2-3 jajka

Przygotowanie:

Do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać długo, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 cm i wykrawać szklanką. Piec na blasze (ja piekę na papierze do pieczenia) w tempertaurze 170 stopni C, około 15-20 minut, z obu stron, aż będą rumiane.

 

Smacznego :)

środa, 15 lipca 2009, efi

Polecane wpisy

Komentarze
2009/07/15 12:45:33
Muffingirl
donoszę ,że wstawiłam zaproszenie i u siebie
Te prozaki robię na sto 100% ,a chleb chyba też tylko zmniejszę zdecydowanie ilość drożdży
-
2009/07/15 13:01:48
a można zamiast tego kwaśnego mleka wziąć jogurt lub kefir, są wg mnie o wiele łatwiej dostępne?Wiem ,że to nie zgodne ,bo pewnie kiedyś było tylko to kwaśne mleko ,ale chyba można co?
-
ptasia
2009/07/15 13:07:39
No właśnie też chciałam powiedzieć, że tych drożdży w chlebie zdecydowanie za dużo: góra 50g na 1 kg mąki spokojnie starczyłaby.
Ja chyba się zdecyduję na proziaki, bo nigdy nie próbowałam :)
-
Gość: Ewa, *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net
2009/07/15 13:53:49
Kompletny brak czasu w weekend :/ No ale moze cos sie uda stworzyc bo za proziakami szaleje.
-
atina_bc
2009/07/15 14:00:49
no ja te proziaki to zrobię na 100% uwielbiam kuchnię regionalną:) A no i jeszcze nigdy ich nie jadłam;)
-
2009/07/15 17:40:25
A ja musze chyba przejść nieco na dietę. A tu taka piekarnia się szykuję. Nic to najwyżej zapisze i spróbuje za jakiś czas. pozdrawiam
-
efi
2009/07/15 18:57:35
Margot ja od razu dopisałam z boku kefir, u mnie zsiadłe mleko jest tak samo dostępne jak kefir w plastikowych kubeczkach :) a co do drożdży i ich ilości - ja przytaczam przepis za autorką,a Wam pozostawiam jego interpretację :)

Ptasiu polecam proziaki :)

Ewa wiesz, co dobre:)

Atinko czekam na relację :)

Gospodarnanarzeczono dziękuję i i naprawdę polecam :)
-
mafilka
2009/07/16 08:35:42
W sobotę jadę na tydzień nad Bałtyk i jak mi się będzie chciało (bo ostatnio najbardziej mi się chce nic nie chcieć ;)) to zrobię na drogę te sodówki ;)) Oj, pora na odpoczynek...
-
Gość: An-na, 85.222.87.*
2009/07/16 11:16:47
A ja uprzejmie donoszę, że już zrobiłam, bo to smak mego dzieciństwa. Dzięki za przypomnienie smaku:)

(waniliowo.blogspot.com)
-
2009/07/16 14:01:18
i ja mam , pyszne są
A mi chyba jeszcze bardziej smakują takie na zimno
-
2009/07/16 15:31:29
zapraszam do zabawy na mojego bloga magicznakuchnia.blox.pl/2009/07/Lancuszek.html
-
olciaky
2009/07/16 22:49:00
Ja się piszę na chlebek!:)- już drukuję przepisik:)
-
efi
2009/07/17 08:48:25
Mafilko udanego odpoczynku :)

Anno zajrzałam już na Twój blog, fajnie, że mamy takie same proziakowe wspomnienia :)

Margot piękne proziaki Ci się upiekły i fajny pomysł na drugą część ciasta :) Dziękuje za wypróbowanie przepisu.

Bryssska dołączę po weekendzie :)

Olcik czekam na relację. Pozdrawiam - muffingirl

-
efi
2009/07/17 21:07:59
Ptasiu, wyglądają tak jakbyś je znała i robiła od zawsze. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: An-na, 85.222.87.*
2009/07/18 08:01:18
Upiekłam jeszcze z Twojego przepisu. Wyszły bułeczki, mimo iż wykrawałam niezbyt grube placuszki...
Pozdrawiam :)
-
karol.ina.l
2009/07/19 21:53:36
To mój debiut w Weekendowej Piekarni i poniekąd debiut w roli piekarza. Proziaki wyszły mi śliczne i pyszne. Dzięki za świetny przepis :)

jakbulkazmaslem.blogspot.com/2009/07/nareszcie-buka-z-masem-weekendowa.html
-
zawszepolka
2009/07/20 00:43:56
Zrobione! :)
table-table.blogspot.com/2009/07/prosiaki-weekendowa-piekarnia-40.html
Jedzone beda jutro :)))
Super przeps! Dzieki :)
-
efi
2009/07/20 08:42:57
Karol.ina.l cieszę się, że proziaki się udały i że dołączyłaś do Weekendowej Piekarni. Pozdrawiam serdecznie :)

Zawszepolko czekam na wieści jak smakowały. A wyglądają super. Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: buruuberii, *.glfd.cable.ntl.com
2009/07/20 13:05:45
Czesc muffingirl :-) Przywitam sie na poczatek, bo chyba mnie u Ciebie jeszcze nie bylo. Az lezka sie mi kreci na wspomnienie "plackow na prołzie" i strasznie mi szkoda ze nie moge dolaczyc do Weekendowej teraz... Gratuluje Ci jednak pomyslu i dziekuje za obudzenie pozytywnych wspomnien :-)
-
Gość: martusca, 195.81.20.*
2010/02/09 17:57:20
pozdrawiam autorke i wszystkich pasjonatow domowych wypiekow.
Tak mi sie spodobaly te proziaki, ze nie moglam sie opamietac, rzucilam sie do lodowki, a tu nic: ani kefiru, ani kwasnego mleka, ino ciut jogurtu, troche wiejskiego serka i troche smietany...juz bylam jednak zarazona, wiec wymieszalam wszystko i do piekarnika ;) wyrosly pieknie, pewnie w smaku daleko im bedzie do idealu, ale nastepnym razem bede sie trzymac przepisu :) i porownam. pozdrawiam i biegne jednego zjesc :)
-
Gość: roseanne, *.45-179-173.mc.videotron.ca
2010/03/18 21:00:16
czy w tych proziakach moze zastapic kwasne mleko kefirem lub maslanka - kwasne mleko jakotakie nie wystepuje w okolicy a pudelkowe nastawiane niestety tylko sie psuje
-
efi
2010/03/18 21:38:00
Roseanne myślę, że spokojnie można zastąpić zsiadłe mleko maślanką lub kefirem :) Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
annakasprzyk
2012/05/30 20:49:59
CHLEB (wklejam przyjacielską notkę), A OPTYMISTYCZNA ENERGIA DLA KOMÓREK NERWOWYCH NASZEGO MÓZGU. ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA W XXI WIEKU/INFO. (BIOLOGICZNA POMOC !!). *****

CHLEB ANTYNOWOTWOROWY-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

CHLEB ANTYNOWOTWOROWY-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 80% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOŚĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ.

OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
Każdy CHLEB wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone MINI CHLEBKI, mielimy (mikser) uzyskując tzw. OKRUSZKI czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem ENERGII dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku/24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: www.instytutirl.com.pl/index6.php

8.TEMAT.
ENGLISH VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Durszlak.pl